Brambory

– zajíšené bandory

750 g brambor, 2 cibule, 3 lžíce sádla, 2 lžíce hladké mouky, sůl

Brambory oloupáme a ve slané vodě uvaříme hodně doměkka, až se rozpadají. Slijeme vodu a brambory vložíme na kastrol, kde jsme připravili tmavou jíšku ze sádla, mouky a cibulky. Brambory zamícháme a ještě krátce na jíšce podusíme, přimastíme. Podává se s kysaným mlékem.

– bramborové placičky s kysaným zelím

1 kg syrových brambor, 150 g hladké mouky, 2 vejce, 150 g kysaného zelí, trochu mléka, sůl, česnek, majoránka, pepř

Nastrouháme syrové brambory, přidáme sůl, vejce, mléko, mouku a rozetřený česnek, okořeníme a nakonec přidáme pokrájené kysané zelí. Na rozpálenou pánev dáváme lžící hromádky těsta, které až na pánvi roztíráme na placičky a smažíme po obou stranách. Na pánvi musí být hodně omastku. K placičkám podáváme nakládanou zeleninu.

– chlupaté knedlíky

1 kg syrových brambor, 250 g brambor vařených, 1 vejce, 140 g hrubé mouky, mléko, sůl, sádlo, cibulka najemno Vařené vychladlé a oloupané brambory nastrouháme a dáme do mísy. Syrové brambory oloupáme a nastrouháme, dáme je do jiné mísy a zalijeme šálkem horkého mléka. Potom je dáme na cedník okapat a okapané přidáme k vařeným bramborům zároveň s moukou, s vejcem a se solí. Vypracujeme těsto a děláme kulaté knedlíky. Vaří se asi 20 minut. Mastíme sádlem a sypeme cibulkou.

– báč

500 g brambor, 8 lžic hrubé mouky, 2 cibule, 50 g sádla, česnek, majoránka, sůl

Oloupané syrové brambory rozstrouháme a osolíme. Přidáme k nim hrubou mouku a nastrouhanou cibulku osmahnutou na sádle, utřený česnek a majoránku. Vše dobře promícháme a pečeme na plechu v horké troubě dočervena.

– drbáky

2 žemle, 5 vařených brambor, 8 syrových brambor, hrst krupice, zbytky pečeného vepřového masa, pepř, majoránka, sádlo

Vařené brambory nastrouháme na vál, osolíme, přidáme hrst krupice, zvlášť nastrouháme syrové brambory a vymačkáme z nich vodu. Pak je přidáme na vál. Žemle nakrájíme na kostičky, osmahneme na sádle a přidáme do těsta. Zbytky masa umeleme, okořeníme pepřem a majoránkou. Tvoříme kulaté knedlíky, které plníme masem. Vhodíme do vařící vody, vaříme 20 minut a podáváme s kyselým zelím.

– bramborové šišky

750 g uvařených brambor, 1 celé vejce, 1 žloutek, 150 g krupice, 100 g hrubé mouky

Uvařené a vychladlé brambory oloupáme a rozstrouháme, osolíme, přidáme krupici, mouku, vejce a vypracujeme těsto. Z těsta děláme šištičky, které vhazujeme do vařící osolené vody a vaříme asi 10 minut. Šišky se podávají maštěné sádlem a sypané strouhankou.

– cmunda

8 velkých brambor, 2 vejce, 5 lžic mléka, 6 lžic hrubé mouky, sůl, česnek, majoránka, tuk na smažení

Syrové brambory oloupáme a nastrouháme. Po chvíli z nich slijeme vodu, přidáme mouku, mléko, vejce, česnek utřený se solí a majoránku a zpracujeme na hladké těstíčko. Na rozpálený tuk na pánvi lijeme placičky a pečeme.

– lepiduša

750 g brambor, 150 g mouky, cukr, povidla, strouhaný perník, sůl, máslo

Brambory oloupáme a uvaříme v mírně osolené vodě. Potom postupujeme jako když děláme škubánky: Slijeme větší část vody, poprášíme brambory moukou a obrácenou vařečkou udějáme otvory až ke dnu, přiklopíme a necháme na kraji plotny propařit. Potom vypracujeme šťouchadlem dohladka. Na talíře hmotu rozetřeme jako kaši, omastíme a sypeme cukrem a perníkem, kolem uděláme věneček z povidel.



– bosáky

750 g brambor, 350 g hrubé mouky, 2 vejce, sůl, sádlo se škvarky

Syrové brambory oloupáme a nastrouháme. Z nastrouhaných brambor vymačkáme vodu. Z brambor, mouky, vajec a špetky soli vypracujeme těsto. Tvoříme malé koule a vhazujeme do vařící vody. Hotové mastíme sádlem se škvarky.

– lepenice

500 g brambor, 500 g kysaného zelí, 3 cibule, 3 lžíce sádla, sůl, kmín

Brambory oloupáme a uvaříme v osolené vodě s kmínem. Na sádle osmahneme část nadrobno nakrájené cibule. Na to vložíme překrájené a ocezené zelí. Osolíme a podusíme se špetkou kmínu. Vařené brambory slijeme a rozšťoucháme se šťávou ocezenou se zelí na kaši. Do této kaše vmícháme podušené zelí. Podáváme omaštěné sádlem a posypané osmahnutou cibulkou.

– krkonošská caparanda

750 g syrových brambor, hrnek mléka, sůl, tuk

Brambory oloupáme a nastrouháme, potom je dáme na kastrol na kousek tuku. Osolíme a zalijeme hrnkem horkého mléka. Za stálého míchání dusíme na omastku doměkka. Mléko můžeme ještě podle potřeby dolít. Podáváme s kysaným zelím.

– nastavovaná kaše s cibulkou

750 g brambor, 150 g trhaných krupek, mléko, 1 stroužek česneku, špetka majoránky, máslo, 2 cibule

Brambory oloupáme a uvaříme ve slané vařící vodě. Krupky propereme a uvaříme ve vodě, do které přidáme ořech másla, stroužek česneku a špetku majoránky. Vodu z vařených brambor slijeme a z brambor a teplého mléka vyšleháme kaši. Přidáme uvařené krupky, podle chuti dosolíme. Podáváme posypanou cibulkou.

– bramborový toč

10 syrových brambor, 5 vařených brambor, 5 lžic mouky, mléko, sůl, kmín

Syrové brambory nastrouháme a promícháme s vařenými nastrouhanými brambory, s moukou a s mlékem. Osolíme a okmínujeme. Těsto vložíme do vymazaného pekáče a upečeme. Jí se horký.

– bramborové kramfleky

800 g brambor, 120 g hrubé mouky, 1 vejce, 2O g slaniny, 60 g škvarků, 50 g uzeného bůčku, 2 lžíce mléka, 50 g tuku, česnek, sůl, majoránka, pepř

Syrové oloupané brambory nastrouháme, vymačkáme přebytečnou vodu, přidáme mléko, vejce, hrubou mouku, sůl, česnek, majoránku, pepř a zaděláme těsto jako na bramborák. Do těsta přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, vařený nakrájený bůček a přesekané škvarky. Zamícháme a jednotlivé porce smažíme na tuku.