Houby


Houbová omeleta

2 vejce, 100 g hub, 50 g šunky, 15 g másla, 1 lžíce hladké mouky, petrželka, pepř, sůl, 1 lžíce oleje

Očištěné, na tenké plátky nakrájené houby podusíme na másle, přidáme sůl, jemně nakrájenou petrželku a mletý pepř.Žloutky rozšleháme s moukou, přidáme měkké houby, tuhý sníh z bílků a na pánvičce s rozehřátým olejem usmažíme omeletu.Posypeme ji šunkou nakrájenou na kostky, prohřejeme, stočíme a podáváme s vařenými brambory a se zeleninovým salátem.

Lišky na kyselo

½ kg lišek, ¼ l smetany, 1 cibule, 40 g másla, 20 g hladké mouky, sůl, kmín, 1 bobkový list, 3 zrnka nového koření, ocet

Lišky očistíme, pokrájíme nadrobno a dáme dusit na předem zpěněnou cibulku. Přidáme bobkový list, nové koření, kmín, sůl. Nakonec zalijeme už hotové lišky smetanou, do které jsme rozkvedlali mouku a ochutíme octem.

Kuba

200 g krupek, 2 stroužky česneku, šálek sušených hub, sůl, kmín, 5é g sádla, petrželka

Houby necháme chvíli máčet, a když nabobtnají, pokrájíme je nadrobno. Krupky propláchneme na cedníku a dáme vařit do slané vody se špetkou kmínu. Houby podusíme na sádle, promícháme s česnekem rozetřeným se solí a s uvařenými krupkami. Dáme péci do vymazaného pekáčku na půl hodiny do trouby.

Hubník

5 tvrdých housek, šálek sušených hub, 4 lžíce krupice, 2 vejce, ½ l mléka, sůl, 5 stroužků česneku, špetka majoránky, sádlo

Houby předem namočíme, povaříme a rozsekáme. Housky nakrájíme a rozmočíme v mléce. Potom k nim přidáme krupici, vejce, česnek utřený se solí, majoránku, houby a zpracujeme. Pečeme na pekáčku vymazaném sádlem.