Jde to i bez masa

Švestkové knedlíky z tvarohového těsta

300 g švestek, 500 g měkkého tvarohu, 1 vejce, sůl, 2 lžíce cukru, 1/8 l mléka, 200 g hrubé mouky, tvrdý tvaroh a cukr na sypání, máslo na omaštění.

Tvaroh utřeme s vejcem, solí a s cukrem. Pak přidáme mouku a mléko a vypracujeme těsto. Tvoříme knedlíky plněné švestkami a zavaříme do vařící vody. Vaříme asi 10 minut.

Sýrový nákyp

6 vajec 150 g strouhaného sýra, 60 g másla, 60 g hrubé mouky, ½ l mléka, sůl, strouhanka.

Žloutky utřeme s máslem a se solí. Z mléka a z mouky uvaříme kaši, necháme trochu vychladnout a postupně vmícháme do utřených žloutků. Přidáme strouhaný sýr a nakonec sníh z bílků. Zapékací misku vymažeme a vysypeme strouhankou a dáme do ní nákyp. Pečeme v troubě v nádobě s vodou asi hodinu.

Nadívaná kapusta

1 velká kapusta, šálek vařené rýže, 1 cibule, 2–3 rajčata, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, 1 vejce, tuk.

Kapustu krátce povaříme ve slané vodě (asi 15 minut),vyjmeme a rozebereme. Velké listy plníme nádivkou, kterou si připravíme takto: na kousku tuku osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme vařenou rýži ochucenou česnekem utřeným se solí a s pepřem a nakrájená rajčata. Nádivku zabalíme do velkých listů, které srovnáme na kastrol na tuk za mírného podlévání udusíme.

Kapustičky s mrkví na víně

500 g kapustiček, 3 velké mrkve, sklenka vína, sůl, pepř, tuk.

Kapustičky očistíme a krátce povaříme. Mrkev nakrájíme na kolečka a vložíme i s kapustičkami na rozpuštěný tuk. Osolíme, opepříme a za mírného podlévání vínem podusíme.

Smažený celer

2 celery, 2 vejce, lžíce mouky, strouhanka, sůl, tuk.

Celer očistíme a nakrájíme na plátky. Vejce rozklepeme na talíř, osolíme a rozšleháme s moukou. V tomto těstíčku máčíme plátky celeru. Potom je ještě obalujeme lehce ve strouhance. Smažíme na tuku a ihned podáváme s bramborem.

Trhanec

200 g krupice, 4 vejce, 40 g tuku, ½ mléka,špetka soli, citrónová kůra, tuk na vymazání pekáčku.

Z krupice, žloutků, cukru a za ¼ mléka připravíme směs, kterou ochutíme špetkou soli a citronovou kůrou a necháme chvíli stát, aby krupice naboptnala. Potom přidáme druhý čtvrtlitr mléka a sníh z bílků. Těsto vlijeme do vymazaného pekáče a pečeme v mírně vyhřáté troubě. Před koncem pečení roztrhneme dvěma vidličkami, obrátíme a už jen krátce dopečeme. Podáváme politý malinovou šťávou nebo s kompotem.

Bramborové opečenky

5 větších vařených brambor, 150 g tvarohu, 150 g hrubé mouky, 150 g krupičky, 1 vejce, 1 žloutek, sůl, tuk.

Vychladlé a oloupané brambory nastrouháme a na vále vypracujeme z těchto brambor, tvarohu, mouky, krupičky, vejce,žloutku a špetky soli těsto. Uděláme váleček, ze kterého nakrájíme placičky. Tyto placičky buď vložíme na vymazaný plech, pomastíme i vrchem a upečeme v troubě, nebo je usmažíme na pánvi na oleji. Podáváme se zeleninou. Ti, kdož nejsou tak přísní vegetariáni, si pochutnají na placičkách, do kterých se přidala trocha nasekaných škvarků.

Lečo se sýrem

500 g paprik, 500 g rajčat, 2 cibule, 250 g sýra, 4 vejce, sůl, petrželka, tuk.

Cibuli nakrájíme a necháme zesklovatět na tuku. Na to vložíme na proužky nakrájené papriky, které jsme před tím očistili a zbavili jadřinců. Přidáme nakrájená rajčata, osolíme a podusíme. Potom přidáme na drobné kostičky nakrájený sýr, vejce a nakonec petrželku. Podáváme s tmavým chlebem.

Kapustové čevabčiči

1 kapusta, 1–2 cibule, 3 stroužky česneku, 2 vejce, strouhanka, sůl, pepř, tuk.

Kapustu uvaříme do poloměkka a necháme dobře okapat. Potom ji rozsekáme hodně nahrubo nebo umeleme a v míse promícháme s vejci, dobře okořeníme a podle potřeby přidáme strouhanku, aby se daly dobře tvořit malé šišky. Čivabčiči prudce opékáme na tuku a podáváme ještě posypané syrovou cibulí.

Houbové lívance

200 g hub, ½ l mléka 1–2 vejce, 200 g mouky, špetka cukru, kvasnice, kmín, sůl, majoránka, 3 stroužky česneku, tuk.

Připravíme si těsto jako na lívance. Kvasnice necháme vzejít v malém množství mléka se špetkou cukru. Potom přidáme vejce, mléko a mouku. Houby očistíme,nakrájíme, povaříme v malém množství osolené a okmínované vody. Vmícháme do těsta, okořeníme majoránkou a česnekem se solí a pečeme lívance.



Houby jako pařížský řízek

500 g větších hub, ½ l mléka, 2 vejce, 800 g hladké mouky, sůl, tuk na smažení.

Houby očistíme a nakrájíme na tlustší plátky. Připravíme si těstíčko tak, že v osoleném mléce rozšleháme vejce s moukou. Houby namáčíme v těstíčku a smažíme dozlatova. Podáváme s novým bramborem.