Saláty

Rožmberský salát z kapra

500 g kapřího masa, sůl, pepř, olej, 200 g vařené mrkve, celeru a hrášku, 3 kyselé okurky, 50 g cibule, 100 g brambor vařených ve slupce, 2 lžíce octa, 1 lžička cukru, 350 g tatarské omáčky

Osolené a opepřené maso opečeme v oleji. Po vychladnutí vykostíme a rozebereme na kousky. K rybě přidáme nadrobno nakrájenou mrkev, celer, cibuli, okurky, brambory a hrášek. Vše přelijeme oslazeným octem a opatrně promícháme. Nakonec přimícháme tatarskou omáčku.

Salát z kapra se zeleninou a majonézou

300 g dušeného nebo pečeného kapra, 1 dl bílého vína, 5 zrnek pepře, 5 zrnek nového koření, 1 bobkový list, citrónová šťáva, 2 sladkokyselé okurky, 2 sterilované kapie, 2 lžíce sterilovaného hrášku, sůl, 200 g majonézy

Maso zbavíme kůže a kostí a nakrájíme na malé kousky. K vínu přidáme stejné množství vody, pepř, nové koření, bobkový list a na kostičky nakrájenou cibuli a vaříme, až se tekutina odpaří na polovinu. Pak jí zalijeme maso, lehce vmícháme nakrájené okurky, kapie a hrášek. Promícháme, zalijeme majonézou rozšlehanou s citrónovou šťávou, znovu promícháme a dáme odležet do chladničky.

Podáváme s bílým pečivem.



Salát z kapra s jablkem a majonézou

400 g vykostěného kapřího masa, 1 cibule, 2 jablka, 200 g majonézy, sůl, mletý pepř, půl lžičky hořčice, citrónová šťáva, petrželka

Majonézu dochutíme citrónovou šťávou, hořčicí, pepřem a solí. Maso nakrájíme na malé kousky a přidáme k němu oloupané jablko nakrájené na kostičky a cibuli nakrájenou nadrobno. Zalijeme majonézou, promícháme a necháme v chladničce odležet.

Podáváme s bílým pečivem.

Žampionový salát se zeleninou

300 g žampionů, 100 g mrkve, 60 g papriky, 60 g celeru, 60 g cibule, 2 lžíce oleje, 3 lžíce octa, 2 lžíce vody, mletý pepř, kmín, sůl, ¼ l vývaru z kostky

Žampiony očistíme, opláchneme, kloboučky sloupneme a nakrájíme na silnější plátky. Vložíme do vroucího vývaru a asi 4 minuty povaříme.

Pak žampiony scedíme, necháme okapat a vložíme do mísy. Mrkev a celer očistíme, umyjeme a postrouháme na struhadle.Vložíme do mísy. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a papriku. Salát osolíme, opepříme, přidáme kmín, polijeme olejem a vodou zředěným octem.Lehce promícháme a necháme chvíli v lednici odležet. Salát servírujeme k masu.