Cukroví a moučníky
vánoční dort
100 g práškového cukru, 5 žloutků, vanilkový cukr, troška mleté kávy, půl tabulky čokolády, sníh s 5 bílků, 150 g strouhaných vlašských ořechů, 30 g piškotových drobečků
Cukr, vanilkový cukr a žloutky dobře utřeme. Pak přidáme kávu, strouhanou čokoládu, piškotové drobečky, tuhý sníh z bílků a strouhané ořechy. Těsto vlijeme do formy vymazané máslem a vysypané moukou a pečeme zvolna asi hodinu. Upečený, studený dort překrojíme, potřeme dobrou zavařeninou a povrch polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme půlkami ořechů. Můžeme dozdobit šlehačkou.
kokosové kuličky
50 g mletého kokosu, 40 g másla, 120 g práškového cukru, 30 g kakaa, 1 bílek, kokos na obalování
Kokos, máslo, cukr, kakao a bílek zpracujeme v těsto a necháme ztuhnout v chladničce. Ze ztuhlé hmoty tvoříme kuličky, které ještě obalujeme v kokosu.
vanilkové rohlíčky
140 g hladké mouky, 50 g cukru, 60 g jader vlašských ořechů, 80 g tuku, tuk na plech, práškový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem na obalování
Mouku promícháme na vále s cukrem a rozemletými ořechy. Přidáme tuk a vypracujeme těsto. Tvoříme malé rohlíčky, které upečeme do světlerůžova. Ještě horké obalujeme v cukru.
oříškové čtverečky
140 g másla, 140 g cukru, 4 vejce, 70 g polohrubé mouky, 140 g mletých jader vlašských ořechů, 3 lžíce kakaa, tuk na plech, poleva: 250 g cukru, 5 lžic rumu, 1 lžíce teplé vody
Máslo, cukr a žloutky utřeme. Potom vmícháme mouku, mleté ořechy, kakao a nakonec po částech sníh z bílků. Těsto se rozetře na vymazaný plech a upeče. Na mírně vychladlé těsto se rozetře poleva a hned se nakrájí na malé čtverečky, které ozdobíme půlkami ořechových jader.
důlkové kuličky
300 g polohrubé mouky, 90 g cukru, 180 g másla, 1 žloutek, 1 celé vejce, citrónová kůra, strouhané lískové oříšky, zavařenina, tuk na plech
Zpracujeme těsto a necháme půl hodiny v chladu odpočívat. Pak tvoříme kuličky, které obalujeme v rozšlehaném vejci a ve strouhaných lískových oříšcích. Klademe na plech, obrácenou vařečkou uděláme do každé kuličky důlek a plníme zavařeninou. Pečeme v mírně vyhřáté troubě.
marokánky
¼ l smetany, 80 g cukru, 10 g hladké mouky, špetka strouhané citrónové kůry, 80 g kandované pomerančové kůry, 80 g lískových ořechů, tuk na vymazání plechu, mouka na vysypání plechu
Smetanu, do které jsme rozkvedlali cukr, mouku a citrónovou kůru, uvedeme do varu, přidáme nadrobno nakrájenou kandovanou pomerančovou kůru a nakrájené oříšky a povaříme. Ze zchladlé hmoty tvoříme malé hromádky na plech. Pečením se roztečou a utvoří se placičky, které sundáme horké nožem z plechu. Po jedné straně je poléváme čokoládovou polevou.
vosí hnízda
160 g piškotů, 90 g másla,150 g práškového cukru, 2 lžíce kakaa, 3 lžíce mléka, krém: 100 g másla, 1 žloutek, 1 bílek, 90 g cukru, 3 lžíce rumu, sáček kulatých piškotů na spodky hnízd, práškový cukr na obalení
160 g piškotů rozdrtíme a utřeme s máslem, cukrem, kakaem a s mlékem. Hmotu dáme ztuhnout do chladu. Krém připravíme tak, že máslo utřeme se žloutkem. Bílek ušleháme s cukrem a s rumem v horké lázni, necháme zchladnout a spojíme se žloutkem utřeným s máslem. Potom ze ztuhlé hmoty tvoříme kuličky, obalujeme v cukru a vtiskneme do tvořítka na vosí hnízda. Vařečkou uděláme hluboký důlek, do něhož dáme lžičkou krém, přilepíme piškot a vyklepneme z tvořítka tak, aby hnízdo stálo na piškotu.
ledovka
210 g polohrubé mouky, 140 g másla, 70 g cukru, 1 vejce, tuk na plech,
krém: 100 g másla, 80 g cukru, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky
poleva: 100 g cukru, bílek, šťáva z půlky citrónu, lžíce vody
Zpracujeme těsto a vykrájíme kolečka, která upečeme. Vychladlá kolečka spojujeme krémem a zdobíme polevou. Krém i polevu připravíme tak, že uvedené ingredience zastudena utřeme.
- Saláty
- Pár gulášků