Luštěniny a obiloviny

– kroupy s masem

300 g krup, 300 g vepřového masa, 300 g hub, 60 g sádla, sůl, česnek

Kroupy uvaříme ve vodě. Maso nakrájíme na kostičky a dáme na kastrol dusit. Po chvíli přidáme nakrájené houby, osolíme a dusíme. Uvařené kroupy promícháme s dušeným masem a houbami a dáme péci na pekáčku vymaštěném sádlem a vytřeném česnekem.

– sekaná s hrachem

250 g vepřového, 250 g hovězího, 250 g hrachu, 2 cibule, 2 vejce, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, majoránka, sádlo

Maso umeleme s cibulí. Hrách se uvaří co nejvíce doměkka a přidá se do mletého masa. Česnek utřeme se solí a přidáme do směsi s pepřem, majoránkou a vejci. Vypracujeme a dáme péci do pekáče vymazaného sádlem.

– kočičí svatba

300 g hrachu, 150 g krup, 50 g sádla se škvarky, sůl

Hrách namočíme den předem. Druhý den hrách uvaříme. Zvlášť uvaříme kroupy. Uvařený hrách a kroupy smícháme, osolíme a omastíme sádlem se škvarky.

– jahelník

400 g jahel, mléko, sušené švestky, cukr, ořech másla, tuk

Jáhly propereme a uvaříme v mléce. Uvařené jáhly osladíme, promícháme se sušenými švestkami a přidáme kousek másla. Vložíme do vymazaného pekáče a upečeme.

– hrachové šišky

300 g hrachu, 40 g másla, 3 vejce, strouhanka, sůl, petrželka, tuk na smažení

Hrách se uvaří, ocedí, utře se s máslem, jedním vejcem a trochou strouhanky, osolí se a ochutí rozsekanou petrželkou. Z hmoty se dělají šišky, které se obalují v rozšlehaném vejci a ve strouhance a smaží se na tuku.

– krupičný houbovec

250 g hub, 5 lžic velké krupice, ½ l mléka, 2 vejce, sůl, 4 kyselá jablka, sádlo Houby očistíme, nakrájíme a krátce povaříme v osoleném mléce. Přidáme krupici a uvaříme kaši. Nakonec vmícháme vejce a plátky jablek. Dáme péci do vymazaného pekáče.



– krupičné tašky

3 díly krupice /500 g/, 1 díl mouky, 3 vejce, sůl, hrnek mléka

Z krupice, mouky a vajec vypracujeme těsto, které rozválíme na placku. Tu stočíme jako závin, z kterého ukrajujeme kousky a zavařujeme do slaného mléka. Hotové vyplavou nahoru.

– jahelná kaše

500 g jahel, 1 l mléka, sůl, cukr, skořice

Jáhly dobře propereme a spaříme a teprve potom dáme do horkého osoleného mléka a vaříme na mírném plameni za stálého míchání. Nakonec přidáme do kaše kousek másla. Hotovou kaši ještě omastíme rozehřátým máslem a sypeme cukrem a skořicí.