Pár gulášků

Klausův zeleninový guláš

500 g oloupaných brambor, 2 lžíce sádla, gulášové koření, 2 párky, gulášová polévka v sáčku, mražená zelenina, šálek smetany, zelená nať

Do horkého tuku dáme brambory, zeleninu a koření, mírně podlijeme a dusíme do měkka. Polévkový prášek rozmícháme se smetanou a přilijeme, přidáme na kolečka nakrájený párek a povaříme. Nakonec přidáme nasekanou nať.

Sojový guláš

Na cibulce osmahneme na kolečka nakrájený točený salám, přidáme uvařené sojové boby, vařené brambory na kolečka, sůl, majoránku, petrželku, nalijeme vodu a povaříme. Na konec zahustíme světlou jíškou.

Králičí guláš

Králičí maso bez kosti, 2 cibule, sádlo, rajský protlak, nastrouhaný tvrdý chléb, 2 stroužky česneku, sladká paprika, sůl

Králičí maso nakrájíme na kousky. Drobně nakrájenou cibuli osmažíme na sádle do růžova, zapěníme papriku a přidáme králičí maso a rozetřený česnek. Doplníme vodu a dusíme do měkka. Potom přidáme protlak, zahustíme chlebem a dochutíme.



Hořčicový guláš

½ kg vepřové konzervy, 1 cibule, 1 lžíce pokrájené slaniny, kmín, majoránka, tymián, 2 lžíce plnotučné hořčice, smetana

Na pokrájené slanině usmažíme cibuli, přidáme vepřovou konzervu a koření, chvíli povaříme. Přidáme trochu vody, zahustíme hořčicí a zalijeme smetanou. Podáváme s těstovinami nebo knedlíkem.

Guláš z cukýny

1 cukýna, 250 g hovězí klišky, 3 velké cibule, sůl, 2 lžíce majoránky, 2 lžíce kmínu, 2 lžíce gulášového koření, ½ kostky masoxu, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce jogurtu

Na rozpáleném tuku zpěníme cibuli nadrobno, přidáme cukýnu na kostičky a maso na kostičky, okořeníme, podlijeme a dusíme. Nakonec zahustíme jíškou a dochutíme jogurtem.

Pivovarský guláš

1 kg bůčku, 1 cibule, pepř, bobkový list, nové koření, 2 dcl piva, strouhanka

Maso nakrájené na kostičky dusíme na osmažené cibuli nadrobno s kořením. Když je maso měkké zalijeme pivem a zaprášíme strouhankou.

Kuřecí dětský guláš

200 g kuřecího, 1 cibule, 1 lžička sádla, sůl, kmín, majoránka, 2 rajčata, 1 paprika, 1 lžička mouky, trocha sladké papriky

Na tuku opražíme cibulku, kousky masa, podlijeme vodou, přidáme koření. Do změklého masa přidáme rajčata a papriku, podusíme, zaprášíme moukou a dovaříme. Podáváme s rýží nebo knedlíkem.

Guláš z drůbků

½ kg drůbků /žaludky, srdce/, 3 cibule, sůl, 2 lžíce majoránky, kmín, gulášové koření, 2 papriky, 2 lžíce zakysané smetany

Osmahneme cibulku a přidáme pokrájené drůbky, okořeníme a přidáme pokrájené papriky, vše osmahneme. Podlijeme vodou a dusíme asi půl hodiny. Zjemníme smetanou. Podáváme s chlebem.

Paprikový guláš

½ kg paprik, 5 dkg slaniny, 2 rajčata, 5 dkg cibule, sůl, 2 dcl mléka, ě dkg mouky

Kostičky slaniny rozpustíme,přidáme pokrájenou cibuli, rajčata, papriku, podlijeme a dusíme. Vše zalijeme mlékem rozmíchaným s moukou, povaříme a dle chuti dosolíme. Podáváme s rýží nebo pečivem.

Guláš se žampiony

500 g hovězích líček, 1OO g tuku, 200 g cibule, 3 lžíce hladké mouky, 100 g žampionů, sůl, kmín, pepř, sladká paprika

Na tuku zpěníme nakrájenou cibulku a opečeme na ní maso nakrájené na kostičky, osolíme, opepříme, okmínujeme, podlijeme a dusíme. Občas zamícháme a doléváme vodu. Když je maso měkké přidáme pokrájené žampiony a necháme asi 10 minut vařit. Po vysmahnutí do tuku přidáme 3 lžíce hladké mouky, potom vše podlijeme a mírným varem povaříme. Nakonec přidáme papriku.

Hořící guláš attila

1 kuře, 1 cibule, 3 lžíce sádla, 2 zelené papriky, sůl, jedna lžíce pálivé papriky, 6 pokrájených žampionů, 2 lžíce rajčatového protlaku, vývar

Na sádle osmahneme do zlatova nakrájené kuře spolu s pokrájenou cibulkou. Zasypeme paprikou, osolíme, podlijeme vývarem, přidáme pokrájené papriky a žampiony a dusíme do měkka. Na konec zahustíme protlakem. Podáváme s rýží.