Pro labužníky

Játra s jablky

250 g jater, 2 párky, 100 g slaniny, 2 cibule, 1–2 Jablka, tuk na smažení, sůl.

Játra nakrájíme na plátky, párky oloupáme a nakrájíme na kolečka a jablka též.

Slaninu nakrájíme na plátky. Napichujeme na špíz střídavě plátek jater, slaniny, cibule, párku a jablka atd. Smažíme na rozpáleném tuku. Osolíme až hotové. Můžeme též potřít hořčicí.



Pařížský řízek

4 řízky z telecí nebo vepřové kýty, 2 vejce, 2–3 lžíce mouky, 1 dl mléka, sůl, olej na smažení.

Řízky naklepáme a osolíme. Z vajec, mouky a mléka si připravíme hustší těstíčko a též je mírně přisolíme. V tomto těstíčku řízky namáčíme a smažíme dozlatova na rozehřátém oleji. Podáváme ozdobené citrónem a obložené.

Husarská pečeně

1 kg svíčkové, květového masa nebo kulaté plece, 5 vajec, 2 cibule, ½ kg rajčat, 100 g paprikované slaniny, sůl, paprika, tuk.

Plátky masa naklepáme a nadijeme třemi celými vejci vařenými natvrdo, nudličkami slaniny, přeložíme a spíchneme jehlami. Pak celou pečeni ještě protýkáme nudličkami slaniny. Vložíme na cibulku promíchanou s trochou papriky a osmahnutou na tuku a na pokrájená rajčata. Pečeme za mírného podlévání. Nakonec pečeni ještě obložíme čtvrtkami vajec a dušenými rajčaty.

Plněná hovězí roláda

1kg hovězího masa na roládu, 1 párek, 2 cibule, 3 vajíčka, hořčice, sůl, pepř, 50 g slaniny, lžíce hladké mouky, tuk.

Plát hovězího masa naklepáme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Cibulku nakrájíme na drobno, polovinu vložíme na tuk, a když zrůžoví, rozklepeme na ni vajíčka, zamícháme, osolíme a osmahneme. Vejce rozetřeme na maso, na ně doprostřed položíme oloupaný párek. Maso přeložíme a spíchneme kovovými špízi. Dáme péci na tuk, druhou polovinu pokrájené cibule a na slaninu. Pečeme za hojného podlévání asi dvě hodiny, nakonec roládu vyndáme, štávu zaprášíme lžící mouky a necháme přejít var. Potom přecedíme na nakrájenou roládu a podáváme.

Vídeňské roštěnky

4 roštěnky, pepř, sůl, hladká mouka na poprášení, olej, 2 cibule.

Roštěnky očistíme, naklepáme nařízneme na okraji, aby se nekroutily. Potom je osolíme, opepříme a lehce poprášíme moukou. Vložíme na rozpálený olej a opékáme na každé straně čtyři minuty. Hotové vyjmeme, dáme na nahřátý talíř a šťávu zaprášíme moukou, osmahneme, rozředíme trochou horké vody a krátce povaříme. Štávu přelijeme přes roštěnky, které ozdobíme kroužky cibule, jež, jsme osmahli zvlášt.

Klopsy ze svíčkové

500 g svíčkové, 1 žemle, 1 vejce, 1 žloutek, 3 sardelky, sůl, pepř, 1 cibule, mouka, tuk.

Maso umeleme, přidáme namočenou a vymačkanou žemli, celé vejce i žloutek, utřené sardinky, sůl, pepř a dobře propracujeme. Utvoříme koule (asi čtyři – podle počtu osob), obalíme lehce v mouce a opečeme prudce na pánvi na tuku. Potom je vložíme na kastrůlek na cibulku a za podlévání udusíme do měkka.