Proč biopotraviny


Proč kupování biopotravin je důležité, jak pro naše zdraví, tak pro životní prostředí? Čtěte dále a dozvíte se hlavní důvody. Zdraví máme pouze jedno, a tak je velmi důležité vědět, co do svého těla dáváme.

Bio potraviny nejsou toxické pro naše tělo a přírodu

Potraviny, které jsou ekologicky pěstovány a následně zpracovány, snižují množství chemických látek v našem těle. Zejména se jedná o pesticidy a antibiotika.

Pesticidy jsou chemické prostředky, které se používají při pěstování. Jsou využívány z důvodu hubení škůdců a různých chorob, které mohou rostlinu napadnout. Hnojivo se používá proto, aby se podpořil a urychlil růst rostlin. Pesticidy, které se používají při neekologickém pěstování rostlin, jsou sice označovány za neškodlivé. Problémem, ale je, že nikdo neví, co s tělem udělá, když se pesticidy z různých potravin v našem těle sloučí. Víme již to, že u lidí, kteří konzumují potraviny s pesticidy, tak je prokazatelně vyšší riziko kožního, dýchacího a nervového onemocnění. Dalším problémem je životní prostředí. Pesticidy jsou zasaženi i zvířata a samotná půda, protože pesticidy likvidují důležité půdní organismy a dochází pak i k velkému poklesu úrodnosti půdy.

Biopotraviny obsahují více mikroživin a fenolů.

Biopotraviny obsahují vyšší hladinu mikroživin a více fenolů, které pomáhají předcházet rakovině a celkově tělo chrání před oxidativním poškozením.

Biopotraviny lépe chutnají

Zelenina a ovoce pěstované organicky, mají přirozenější a jemnější chuť. Z toho důvodu chutnají lépe než rostliny, které jsou hnojeny a stříkány mnoha chemickými prostředky. U místních, čerstvých potravin to platí dvojnásob. Potraviny, které jsou dopravovány na velké vzdálenosti, jsou stříkány větším množství chemikálií, aby transport zvládly.