Vaření ani pečení se bez koření neobejde

Provensálské bylinky

je aromatická směs bylinek z jižní Francie se výborně hodí ke kuřecímu masu, rybě nebo králíkovi. Používá se i do dušené a zapékané zeleniny jako je rattatouile. Skvěle se kombinuje s červeným vínem.

Směs provensálských bylinek, nebo také provensálské koření, v originále Herbes de Provence není tak staré a původní koření francouzských babiček, jak by se mohlo zdát. Původ najdeme v roce 1970 kdy francouzský výrobce koření Ducros přichází na trh se směsí bylinek pod tímto názvem. Pro trh v USA pak přidali ještě levanduli, aby provensálské bylinky byly ještě více „francouzské“. Koření se stalo velmi oblíbené pro svoji výraznou vůni a stalo se jednou z nejznámější kořenící směsí spolu s kari, koření pěti vůní nebo garam masala.

Složení: tymián, saturejka, fenykl, rozmarýn, oregano, levandule.

Aglio olio peperoncino

je výrazná česneková směs koření připravená na špagety. Směs můžeme prohřát na olivovém oleji a zamíchat do hotových těstovin. Výborně se hodí i na přípravu zapečených noků, lasagní nebo zapečené zeleniny.

Směs s velkými kousky česneku můžeme použít i při pečení vepřového nebo kuřecího masa. 2 nebo 3 lžíce koření dáme do pekáčku k masu a podlijeme vodou, aby se suché koření nespálilo. Česnek se pěkně natáhne vlhkostí a při pečení dodá masu příjemná aroma doplněné bylinkami a chilli.

Směs je namíchaná z česnekových plátků a velkých granulí které jsou velmi silné a zachovávají si nejen silnou vůni ale i ostrou chuť. Dále oregana a bazalky sušené mrazem, čímž si opět zachovají maximum aromatických látek a drcených chilli a sladkých paprik.

Složení: česnek, bazalka, paprika, petržel, oregano, chilli.

Arrabiata

je italská rajčatová omáčka se spoustou česneku a špetkou chilli. Směs koření arabiata je připravená do rajčatových omáček na těstoviny, pizzu nebo saláty. Skvělé penne arabiata uděláme z plechovky (krabičky) drcených rajčat, 2 lžiček koření arabiata a hrsti bazalky. Omáčku prohřejeme, dosolíme a promícháme s těstovinami penne.

Toto příjemně aromatické koření je vhodné i na přípravu kuskusu, pilafu, zeleninových směsí nebo kuřecího a rybího masa. Výborně se hodí na přípravu masových špízů nebo do mletého masa.

Složení:  česnek, sůl, cibule, paprika, chilli, pepř, tymián, rozmarýn, bazalka, oregano

Adžika

je klasická grilovací směs koření z Gruzie. Adžika je oblíbená také v Arménii a na celém Kavkazu. Ve zdejší kuchyni se používá na šašliky (masové jehly pečené na grilu). Na kuřecí nebo rybí maso, do mletých mas nebo do polévek. Adžikou můžeme ochutit i čerstvá rajčata nebo papriky.

Originální adžika je aromatická po horských bylinkách, temně rudá po paprice a lehce nakyslá po sumahu. Sumah je však složité dostat do Evropy (složité je sehnat hlavně všechny atesty a rozbory). Proto jsme dlouho hledali náhradu za temně červený sumah s typickým octovým aroma. Po dlouhém testování jsme namíchali adžiku s použitím květů ibišku, které mají podobné vlastnosti a nehrozí u něj vysoký obsah alfatoxinů.

Naše adžika neobsahuje sůl, glutaman, kyselinu citronovou ani jiná aditiva.

Složení: koriandr, česnek, paprika, ibišek, koprové semínko, pískavice, fenykl, CELER, bazalka, petržel, saturejka, bobkový list, majoránka.